Meny
Skyddsstövlar

Är du en glidare?

Bra sulor minskar risken för fallolyckor

Halkar du på jobbet kan det få förödande konsekvenser. Så vill du hålla dig på fötterna, hänger mycket på sulan.

Flera faktorer påverkar hur bra en sula är. På en torr och slät yta ger en platt sula förbättrat grepp och glidmotstånd, eftersom en större del av sulan ligger an mot underlaget. Under en mönstrad sula kan vatten och olja lättare rinna undan och greppet blir bättre. På grus, sten och lera ger ett grovt mönster bästa grepp. Annat som påverkar är om skon har en låg eller hög klack. En låg klack ger bättre balans och minskar risken för fall. En hälhöjd under 30 mm brukar rekommenderas för yrkes- och säkerhetsskor.

Materialet är förstås viktigt. Det bästa greppet ger sulor med mjuka klibbiga gummiföreningar. Men dessa slits snabbt. För yrkesfolk är därför sulorna ofta gjorda i Nitrilgummi, ett gummi som har bra slitstyrka och resistens mot oljor och drivmedel. 

Så här testar man sulor

När man testar hur hal en sula är, så mäter man det motstånd (friktionskoefficienten) som sulan ger på ett underlag. Mätningen görs med en maskin (SATRA STM603), som är en enkel men smart pendelvåg https://www.satra.com/research/slip_resistance.php  Man sätter skon på en pendel och släpper den från en bestämd vinkel. Sedan läser man av hur långt den pendlat över den yta som man testar på. På så sätt får man ett värde på hur sulan greppar. Ju kortare pendeln svingar desto bättre grepp och högre friktionskoefficient. Vid testning används två olika underlag:

1. Keramiska plattor med en speciell tvållösning (natriumlaurylsulfatlösning) (SRA)
2. Stålgolv med olja (glycerol) (SRB)

Stannar pendeln inom ett bestämt gränsvärde på underlag 1 får sulan beteckningen ”A”. Stannar pendeln inom gränsvärdet på underlag 2 får beteckningen ”B”. Klarar sulan gränsvärdena på bägge underlagen får sulan beteckningen ”C”, vilket betyder högsta säkerhetsklass enligt EU’s krav på glidmotstånd enligt TM144: 1999. 

Sulorna på Grub’s skyddsstövlar har en gummiblandning i nitril. Blandningen uppfyller europeisk standard och ger lång hållbarhet och ett utmärkt grepp på hala ytor. På skyddsstövlarna Ceramic och FenLine är sulan sajpad, vilket gör att den med god marginal klarar EU’s krav på glidmotstånd enligt testet TM144: 1999 klass ”C”.

Så vill du inte glida runt på jobbet, se till att du har rätt på fötterna!

Lämna ett svar